RSS

Vart går biståndet?

09 Jan

Jag läste för några veckor sedan om biståndet sida ger ut till bland annat afrika. Det berättades om att man ger pengar till företag för att försöka bygga upp ett samhälle. Naturligtvis är det väl bra att man ger bistånd, men skulle det itne vara bättre att hjälpa dem bygga upp skolor, vårdinrättningar och ett fungerande demokratiskt system innan man börjar fundera på att ge pengar till enskilda odemokratiska företag?

Mina tankar väcktes till liv då jag läste en homofobisk kommentar fälld av sidas ledare (kommer tyvärr inte ihåg namnet på honom), så jag började fundera lite, och kom fram till att jag bör berätta på bloggen om vad som hände i Övik för några år sedan.

Det hela började med att några specifika hockeystjärnor gick ut i reklamer och intervjuer och berättade att de minsann stödde Hoppets stjärna och att de allt hade ett fadderbarn.

Sen kom smällen.
Det visade sig att hockeyspelarna fick fett betalt för att säga fina ord om hoppets stjärna, och att man inte hade några fadderbarn förrän man fick betalt för att säga att man hade ett.
Man började då, från medias håll, att kartlägga var pengarna i hoppets stjärna gick. Det visade sig att grundaren, som för övrigt jobbade några timmar i veckan, levde rena lyxlivet med en gigantisk gård, finfin mat, och eventuellt hembiträde av någon form.

Så akta er allesammans. De pengar ni ger till svältande barn med hiv kan i själva verket gå till cheferna på ett multinationellt företag, hockeyspelare eller en gammal man och hans trädgård.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 09 januari 2009 i Övrigt

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Vart går biståndet?

 1. Linda

  09 januari 2009 at 21:57

  Hahahaha det är just därför som pappa avskyr Hoppets Stjärna! Det är bland det värsta han vet! 😛

   
 2. Linda

  09 januari 2009 at 21:58

  Oj, det blev en smiley där som är helt åt skogen med tanke på vad jag skev! Det var inte meningen!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s