RSS

Val 2010 del 2 – Den borgerliga alliansen

05 Mar

Enighet.

Det är något av det första man tänker på när man hör ordet ”Alliansen”.

De har aldrig gjort någon hemlighet av att det är det de försöker uppnå. Men hur går det egentligen för dem? Inför valet 2006 var de ju eniga, och det var svårt att hitta något att peka på.

Nu är det nya tider, och man kan inte leva på gamla meriter. Jag har hittat tre vitala punkter (förutom homofrågan) där de är oeniga.

* Kulturen. Den nya kulturutredningen är nu i princip klar, och alliansen står inte enad under den. Kristdemokraterna, som vill ha en fri kultur, finansierad av skattepengar, ogillar naturligtvis tanken, medan moderaterna, som vill ha marknadsanpassad kultur, inte heller känner sig helt komfortabel med en kulturpolitik på kulturfolkets villkor. Man vill ju styra över dem.

* Försvaret.  En klurig fråga, där Jan Björklund tog sin yrkesheder före kartellen, och gick ut och klagade på sitt eget beslut. (Han kan inte ha alla hästar i hagen…) Trots allt vill alliansen gå med i Nato, men man vill inte ha något eget försvar. Man hänvisar till att Nato kan skydda oss mot ryssen, att vi måste ta vårt internationella ansvar (bomba), och att vi redan är med i teorin. Men många gräsrötter, främst i fp och m blev förbannade när deras partiledare (varav en sedan ångrade sig) gick ut och sa att man skulle dra ner på försvaret. Men ska skatten sänkas måste man väl offra?

* Miljö. En liten bubblare, men trots allt. Många inom fp bryr sig helt enkelt inte, de är mer inne på att driva falska siffror om skolan. Falanger inom centern och kd vill ha en riktig miljöpolitik, där staten tar sitt ansvar, medan falanger inom moderaterna fortfarande tror att klimathotet är ”ett påhitt av journalistvänstern för att kunna styra och ställa över medborgarna” (muf).

Men trots allt verkar det som att den sistnämnda vinner allianskampen, så man följer EU’s direktiv med nöd och näppe och vill inte ta något eget ansvar, än det man absolut måste. Statliga initiativ bort! Miljöbilar bort!
Get a grip.

Hur som helst tror jag inte att alliansen kommer att kunna hålla uppe sin ”hej vi är överens i allt”-anda i ett och ett halvt år till.

Jag hoppas på att valsegern går till de som har mest att ge folket, istället för de som är bäst på att vara lika som bär.
Och jag hoppas att det blir De rödgröna.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 mars 2009 i Övrigt, Krönikor, Valet 2010

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s