RSS

Val 2010, del tre: Centerpartiet – föränderligt och splittrat

06 Mar

I del tre ska vi börja kolla på de olika partierna, hur de ser ut idag, och vilka chanser de har i valet 2010.

Centerpartiet är först ut, med anledning av den interna kritiken mot ledningen från bland annat Börje Hörnlund och Herr Fälldin.

Men det är inte bara här man märker att partiet är splittrat. FRA, ipred, miljöbilar, trängselavgifter, kulturpolitik, landsbygdsstöd, och kanske främst kärnkraften. Torbjörn Fälldin blev tillfrågad vad han tyckte om vändningen i kärnkraften, men han vägrade svara. Ett parti som har en fyrklöver som symbol och grön som sin färg, men som vill bryta uran och inte vill ha miljöbilar. Hur kommer sig detta? Vad vill de egentligen? När till och med kd har bättre och vettigare miljöpolitik, då är det kris på riktigt!

Nä, centern har tappat bort sin politik i desperation efter röster. Man har siktat mer på att få alliansen att verka enig än man siktat på att utveckla sin egna politik. Det finns nämligen en viss skillnad mellan att utveckla sin politik och att ta efter andras (i det här fallet moderaternas) politik.

Tar vi en titt på den äldre generationen centerpartister, alltså bönder som nu gått i pension och bara röstar på centern av gammal vana, märker man snabbt att de är mer sossar än borgare. Dessa utgör ändå en stor del av röstarkåren, och när de antingen upptäcker att centerpartiet svikit dem, eller helt enkelt avlider (centerns äldre generation är ju då runt 70 år) kommer centern att sjunka ännu mer i opinionsmätningarna. Man har ju inte längre någon politik.

Partisekreterare Flanking skriver i sin blogg ang. kärnkraften:
Jag är övertygad om att om man som nu satsar på det förnyelsebara så kommer inte kärnkraften vara så intressant. Dessutom inga statliga bidrag till kärnkraft och större krav på att bolagen tar ökat ansvar för riskerna. Frågan är hur intressant denna energikälla då är?
Till 2020 50% förnybar energi, 10% förnybar energi i transportsektorn, 40% minskning av utsläppen av klimatgaser. Betydande enrgieffektiviseringar och ett utvecklat elcertifikatsystem känns bra.

Jag tror att det här säger rätt mycket om centerpartiet. Försiktiga steg. Man vill inte göra något mer än man måste. Man lägger ut kärnkraften på entrepenad – för att EU och övriga borgare vill det. Man vill ha 50% förnyelsebar energi till 2020. Man ska alltså öka med 10 procent på 11 år. Precis som EU sagt. 40% minskning av utsläpp av klimatgaser är också en dålig satsning, när man faktiskt kan satsa högre. Att sedan 10% förnyelsebar energi i transportsektorn kan tas som en satsning är ju bara löjligt.

Centerpartiet är alltså helt beroende av EU-direktiv, för då slipper man föra en egen politik.
Men så har man ju också bara 5% i opinionsmätningarna.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 mars 2009 i Krönikor, Valet 2010

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s