RSS

Gymnasiechefen vill bryta mot skolagen till förmån för sina egna regler

07 Maj

I torsdags var det skolkonferens på Nolaskolan och det var denna dag en ny spännande regel skulle tas upp. Som elevrådsordförande ska man ju närvara och prata för eleverna, så jag gick ner till biblioteket och… ingen där. En vaktmästare och en bibliotekarie stod och konverserade en bit bort, så jag frågade var skolkonferensen var, det var ju bokat på listan.

– Eh.. Jaadu, jag såg ju Cathrina (gymnasiechefen)… var på väg mot stora konferensrummet tror jag.

Stora konferensrummet för ett sammaträde mellan några få personer verkade ju lite overkill, men jag spatserade upp och mycket riktigt satt Cathrina och de fackliga representanterna där och väntade på fikat. Det verkar som att övriga elevrepresentanter också träffade på bibliotekarien och vaktmästaren, för alla hittade till slut upp, några minuter försenade, trots att Cathrina ville stänga igen dörren gång på gång.

Så kom punkten upp. Cathrina hade snappat upp att det var problem med att folk störde lektionerna i datasalarna genom att, i samband med att man spelar CS eller liknande, skriker på varandra över hela rummet. Cathrina tog tillfället i akt och föreslog att man ska stäng av elever i några dagar om man ser detta. För mötet hade hon tagit fram en idé på hur detta skulle gå till: En lärare ser att en elev spelar spel på datorn (vilket som helst), säger till sin ansvariga rektor, Cathrina kontaktas för att ta det formella beslutet för att sedan stänga av eleven från sin användare på skolans datorer. Eleven kommer alltså aldrig till tals.

Frågan ställdes inte som man kunde förvänta sig ”Ska en elev som spelat spel på skolans datorer tillfälligt stängas av från sin datoranvändare?”

Utan mer:
”Hur länge ska man stängas av från sin datoranvändare om man spelar spel på skolans datorer?”

Problemet:
Detta innebär i princip att man inte kan delta i undervisningen på samma sätt som alla andra elever, i och med att vi använder datorer vid kanske 50% av alla lektioner. Kommer man inte åt sin användare kommer man heller inte åt sina filer, så alla som skriver uppsatser eller skriver loggbok för projektarbetet, vad ska man då ta sig till?

Jag lade fram argumentet att skollagen säger att alla elever har rätt till lika utbildning, men gymnasiechefen ansåg då:

– ”Men den här regeln gäller ju också!”

Hon verkade verkligen inte förstå vad rätt till lika utbildning, skollagen och gymnasieförordningen betydde, så till slut gick vi över till att fråga de andra elevrepresentanterna och mycket riktigt var vi i majoritet emot det här förslaget. Folket från facket tyckte inte så mycket alls i den här frågan. Gymnasiechefen greps av panik och fick till slut ur sig:

– ”Men det var ju ni som ville ha den här regeln, nu kan ni inte ändra er.”

Där fick man för att man en gång nämnde problemet med att folk spelar CS och skriker över hela datasalen när folk har lektioner.

Hur som helst stod vi elevrepresentanter på oss, så hon kunde helt enkelt inte fatta en beslut som bara hon själv stod för. Men fortfaranade håller min tes:

Skoldemokratin funkar helt enkelt inte med en gymnasiechef som heter Cathrina Strandberg.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 maj 2009 i Lokalt och regionalt

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s