RSS

Ulla Andersson ger tydligt budskap

05 Feb

Har man vägarna förbi aftonbladet stöter man på en debattartikel av vänsterpartiets talesperson i ekonomiska frågor, Ulla Andersson, om bonusar. Hennes åsikt (tillika partiets) är att de skyhöga bonusar som blivit omtalade och kritiserade den senaste tiden ska beskattas med 50 procent, enligt samma modell som presenterats i Storbritannien. Klokt och genomtänkt förslag och bra beskrivet i artikeln.

Men vad många missförstår med det hela är att problemet med bonusar inte går över i och med finanskrisen. Vad finanskrisen däremot gjort är att göra oss uppmärksamma på att en av de mest klassiska argumenten för bonusar helt enkelt inte håller. Man har länge sagt att bonusen är en belöning för ett bra arbete och att ju mer företaget går med vinst, ju mer får VD’n i bonus. Men nu när många företag varit hotade av nedläggning ger man fortfarande ut gigantiska summor i bonusar, medan man sagt upp personal för man inte inte tycker sig haft råd att ha dem kvar.

Att chefer får oproportionerligt mycket i lön kan man faktiskt inte göra så mycket åt så länge det är privata företag man har att göra med, men bonusarna kan man komma åt. Inför man en stor skatt på dem vill man chef hellre ha en fast summa varje månad, vilket gör det lättare att hålla chefernas ersättningar på rimliga nivåer. Inom de offentliga bolagen ska man naturligtvis inte betala ut några bonusar alls. Här är det våra gemensamma skattepengar man talar om, som mycket hellre kan gå till vård, skola och omsorg.

Det är inte heller okej med chefsbonusar i högkonjunktur. Därför ska den här lagen gälla så länge problemet finns kvar, inte bara under kristider. Mindre snack, mer verkstad – vänsterpartiet vill snickra!   🙂

 
1 kommentar

Publicerat av på 05 februari 2010 i Valet 2010

 

Etiketter: , , , ,

Ett svar till “Ulla Andersson ger tydligt budskap

  1. jakob

    07 februari 2010 at 18:26

    Jag har motionerat om det här till Miljöpartiets kongress också, även om MP redan är negativa till höga bonusar så kan det bli mer konkret med en skatt. Samma förslag läggs också fram i USA nu och Frankrikes president Zarkosy har varit positiv till förändringen dom gjorde i England.

    http://www.e24.se/business/bank-och-finans/seb-har-nara-2-miljarder-i-bonuskassan_1790745.e24 – Där finns ett exempel på sjuka bonusar

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s