RSS

Söndagskrönika – Drömmen om integritet

07 Feb

Den senaste mandatperioden har handlat väldigt mycket om integritet. FRA, ipred , stockholmsprogrammet och telekompaketet har varit i fokus många gånger och väckt debatt lika många.

Vad vi inte tänker på är att vår integritet kränks mycket oftare än vad som dyker upp i media, bloggosfären och riksdagen. Varje gång du tar ut pengar eller använder ditt kort för att köpa något registreras det och kan kommas åt av statsmakten, varje gång du använder internet blir din ip-adress (är det i alla fall tänkt) lagrad och statsmakten kan komma åt dessa uppgifter, varje gång du går förbi en bensinmack, för nära en affär eller kanske bara förbi en trappuppgång filmas du och vi vet alla hur lätt det är att få tag på filmen.

Men det är inte nog med det. Sveriges största matvarukedja registrerar allt som deras medlemmar handlar, allt fler hyresvärdar har digital tvättstugebokning där man registrerar varje tvättid, SJ, länstrafiken och resplus registrerar alla dina resor, flygbolagen skannar hela din kropp och kan i princip se om du ätit medicin eller om du har herpes, flera hemsidor delar gladeligen ut information om hur många bilar du har, hur många obetalda räkningar du har, hur många dagsböter du fått, allt, allt, allt, allt.

Det finns säkert någon som läser det här och säger att vi får stå ut med allt det här eftersom vi måste beskydda oss från terrorister och att så länge man har ”rent mjöl i påsen” är det väl ingen fara? Men det handlar inte om det. Risken för att vi ska råka ut för terrorattentat är inte stor och jag tror knappast att en terrorist skriver om sina brott på facebook, försöker ta med sig en bazooka i sina underkläder om man ska kliva på ett flyg eller på annat sett så öppet visar sina intentioner. Michael Moore sa en gång att ju mer vi bryr oss om säkerheten, ju räddare blir vi. Jag tror att det ligger någonting i det. Faktum är att den makt vi låtit våra politiker få över vår integritet (dvs. FRA-lagen), enligt ansvarig chef, fortfarande inte har hjälpt till att fånga någon terrorist och den makt våra politiker givit polisen (dvs. att kunna visitera vem de vill när som helst) har inte resulterat i någonting annat än att ännu fler personer fått överlämna sina kroppar till okända personer. Vad gäller ica’s intresse av mina livsmedelsvanor har det resulterat i att jag fått en rabattkupong på rökt skinka och keso.

Under tiden som vi går runt och undrar ”vad händer om någon bombar flygplanet” har vi helt glömt bort ”vad händer om någon missbrukar den makt vi givit dem”. I skolor med övervakningskameror ”för elevernas säkerhet” har kamerorna använts av lärarna för att kolla vad enskilda elever gör på rasterna. När Gustav Vasa (för att ta ett historiskt exempel) införde 1544 års arvförening gjorde han det officiellt för att skydda Sverige mot dansken, men i praktiken gjorde det att Sveriges befolkning plötsligt förlorade de få demokratiska rättigheterna man hade. Den ryska revolutionen stöddes av en stor del av ryssarna, men plötsligt var alla avlyssnade och sa man fel sak till sin granne var man död inom ett dygn. I Tyskland valde man helt demokratiskt att ge väldigt mycket makt åt staten och plötsligt fick man inte ha åsikter, sexuell läggning eller dialekt såvida den inte var godkänd av staten. Jag ber om ursäkt för att jag använde hitler-argumentet, men det kan faktiskt vara nödvändigt. En sista sak: I Iran, Kuba, Nordkorea och Kina får man inte besöka vissa hemsidor och man får inte prata med vissa människor. I värsta fall blir det ett skott i pannan. Folket gillar inte det, men de applåderade när dessa människor fick makten, för de visste inte hur det skulle bli.

Läs första stycket igen! Läs från ”Vad vi inte tänker på” och fundera på vad som skulle hända om fel parti skulle få makten i vårt land. Vad skulle hända om fel parti skulle få egen majoritet? Ett parti som till en början verkar vettiga. De har lösningar på de problem som vi alla har. De säger att de vet hur man ska få tag i mat när det är svält, att de vet hur vi ska få ordning på ekonomin när det är finanskris och att de vet hur man ska få bukt på terrorismen runt om i världen.

Vi vet att det är möjligt, för i kristider är folk villiga att göra vad som helst och uppenbarligen finns det möjlighet att få veta varenda detalj om dig: vilka åsikter du har, vilka matvaror du köper, vilka hemsidor du besöker, när du brukar åka buss och vart, var du brukar gå på din kvällspromenad med hunden, vilken kyrka du är med i, vilka vänner du har etc, etc, etc.

Vad skulle hända om fel parti skulle få makten och om de skulle kräva in all den information som finns om dig och vad skulle de kunna göra med den. Frågan är som sagt inte om du har rent mjöl i påsen.

Kunskap är makt och risken med att låta folk få för mycket kunskap om dig är att de kan ta för mycket makt över dig.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 februari 2010 i Krönikor

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s