RSS

Oroväckande dåligt förslag till ny lärarutbildning

14 Feb

Jan Björklund har tillsammans med sin marionett till högskoleminister presenterat ett förslag till ny lärarutbildning. Han som själv är totalt obildad och som gång på gång visat okunskap på hur den svenska skolan egentligen ser ut har bestämt sig för att minska lärarnas ämneskompetens i grunden.

* Lågstadielärarutbildningen återinförs. Istället för att bli lärare för ”de yngre åren”, dvs 1-7, ska man bara utbilda sig till lärare för bara 1-3. Utbildningen ska vara kortare än de andra lärarutbildningarna och man ska inte kunna specialisera sig. Man vill alltså inte ha lärare med ämneskunskaper. Att lära barn läsa, skriva och räkna är, enligt Björklund, piece of cake och kräver inte så mycket utbildning. De stora kunskapsluckorna hos lågstadiebarnen ska lösas genom att deras lärare får mindre utbildning. Det gör också att man i praktiken avbryter arbetet med arbetslag istället för klasslärare och går tillbaka till det gamla systemet som inte alls funkade och går emot dagens pedagogiska forskning.
* Ett lämplighetsprov kan införas. Exakt hur det ska gå till, vem som ska genomföra den och vad som ska prövas framgår inte. Troligt är att Major Björklund får backa i det här, precis som han fått backa om bland annat polispatruller.

* Det ska bli svårare att bli ämneslärare, vilket betyder att många goda pedagoger som är jättebra på sina ämnen, men dåliga på andra ämnen, inte kan bli lärare. Samtidigt ska det bli betydligt lättare och jämförelsevist kravlöst att bli yrkeslärare. Allt snack om att vänstern undervärderar de praktiska programmen och ämnena känns plötsligt betydligt mer urvattnat och obefogat.
* Förslagen om kortare utbildning ger dessutom facket problem när man försöker höja sina löner. Låga löner gör att den bra pedagogen väljer andra yrken med högre lön och kunskaperna försvinner från skolan.

Bra skrivet i ämnet: Pålsson Syll på Newsmill, Dinamarca (v) i pressmeddelande, Jönsson (s) i sin blogg

 
1 kommentar

Publicerat av på 14 februari 2010 i Skolpolitik

 

Etiketter:

Ett svar till “Oroväckande dåligt förslag till ny lärarutbildning

  1. Linda

    14 februari 2010 at 22:01

    Varför ska lärare för de yngre åldrarna få en sämre utbildning? Är de inte lika viktiga? Ska de vara sämre pedagoger? Ska barnen bortprioriteras? Det låter helt sjukt!! Det är att lära de yngre barnen som är viktigt! Det är DÄR man behöver resurser för det är där som man upptäcker ev svårigheter som man måste få bukt med direkt, och det är DÄR man sätter grunderna för barnen för resten av skoltiden. Hur är det här tänkt egentligen? Blir barn och unga mer värda, mer prioriterade ju äldre dom blir? Jag blir mörkrädd av sånt här!!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s