RSS

Afghanistan behöver hjälp, inte krig

02 Nov

Debatten om Sveriges insatser i Afghanistan blir alltmer infekterad. Först fick de rödgröna kritik för att man ville avveckla insatserna över huvud taget, sedan ville plötsligt alla avveckla, men ett par år senare ”om det går”. Trots detta anklagas vänstern för att ”svika det afghanska folket” genom att dels bidra till att minska den militära närvaron och dels att ställa sig utanför den blocköverskridande överenskommelsenom att trupperna ska vara kvar.

Låt mig börja med att säga att det är bra med blocköverskridande överenskommelser, särskilt när det kommer till utrikespolitik och speciellt när det gäller försvaret, men det är ett stort och förödande problem om en överväldigande majoritet i riksdagen inte alls motsvarar en majoritet hos det svenska folket i den frågan. Runt hälften av svenska folket vill ta hem trupperna, men vem representerar dessa människor i riksdagen om vänsterpartiet som det mest kritiska partiet ger upp den åsikten? Sverigedemokraterna? Ska demokrati krigas fram av en odemokratiskt stödd trupp? Jobbiga frågor för den som kritiserar vår linje.

Att man sedan sviker det afghanska folket genom att avsluta den militära delen av insatsen håller jag inte med om. Trots allt har våldet eskalerat ju fler utländska soldater som kommit dit och kriget går sämre än på länge, något man kunde listat ut då inte ens röda armén lyckats vinna ett krig över talibanerna. Krigen leder alltid till att civilbefolkningen lider mest. Det vi sett av demokratiseringsarbetet är att den nya, hyfsat demokratiskt valda och oerhört USA-stödda regeringen knappast gjort några större förbättringar för civilbefolkningen. Själva idén att makten ska stödja USA istället för att vara emot dem är viktigare för de allierade styrkorna än att makten ska göra gott för folket.

Det som behövs i Afghanistanfrågan är inte mer våld, utan en stark och demokratisk kraft som inte deltar i kriget, utan enbart stödjer civilbefolkningen. Må så ske under skydd av utländska trupper eller internpolis. Det vi då kan göra är samma sak som vi gjort så många gånger förr: föra dialog med båda sidor för att få dem att skona civilbefolkningen. Vi har en utrikesminister som har detta som sin specialitet, vi har en historia av att vara trovärdiga i dessa situationer (Bildt, Sahlin, Persson, Wallström, Palme, Lindh) och det är så nödvändigt att det finns någon sådan kraft i denna konflikt. Trots allt måste vi börja där, för det är det absolut viktigaste.

Låt av Roger Waters. Handlar i och för sig om Irakkriget, men sätter fingret
på en jobbig sanning: civilbefolkningen lider alltid värst i krig.

Bra skrivet av Jöran Fagerlund, Ida Gabrielsson och Hans Linde

 
2 kommentarer

Publicerat av på 02 november 2010 i Övrigt

 

2 svar till “Afghanistan behöver hjälp, inte krig

 1. johnny

  17 november 2010 at 15:24

  Det har ju visat sig också att talibanerna har fått ökat stöd ju längre kriget fortskridit.
  Det är ju någonting med folks logik som är så jävla korkad… Hela den här grejen. Kriget mot terrorn, mot talibanerna. Att folk inte FÖRSTÅR att den är kontraproduktiv. Undersökningar visar ju på det. Men många är ju så inne på ”hämndspåret”. Som med dödsstraff.

  Åh, när ska jag skriva något som hänger ihop, eller överhuvudtaget går att förstå?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s