RSS

Norrländsk landsbygd – rättighet eller möjlighet?

30 Nov

”Det är ingen rättighet att få bo på landsbygden.”

Citatet kommer från centerpartiets representant på trästocksfestivalen 2010 i Skellefteå. Att en representant från centerpartiet nu kan komma undan med sådana kommentarer säger rätt mycket om vilken identitetskris centerpartiet gått igenom och fortfarande går igenom. Det är ett stort problem för Sverige att det parti som representerat och skyddat landsbygden ger efter för varje skattesänkning före ett rejält norrlandslyft. För Norrlands del är lite extra allvarligt, då alliansens uppenbara ointresse för att främja nya kommunikationer slår hål på alla möjligheter att bo kvar här.

Några exempel på hur alliansen med centern i spetsen har konsekvent motarbetat Norrland:

* Förslag om dyrare att ta körkort för alla, vilket naturligtvis slår mot fattigare familjer på landsbygden. Dessutom ställer sig alliansen konsekvent negativa mot att på något sätt kompensera landsbygden och Norrland för dyrare bensinpriser.

* Nej till start på bygget av norrbotniabanan före 2021, vilket är ett stort problem för företagen. Färre jobb kommer att skapas i norr med den linjen, då företagen anser det vara för dyrt och omiljövänligt att transportera med enbart lastbil.

* Ta bort ett av två nattåg till följd av kraftigt minskade anslag till järnvägen.

* Vårdval, som liksom på övriga ställen i landet ökar antalet vårdcentraler i städerna och minskar dem utanför städerna och dessutom för skattepengar ut ur de norrlänska länen. Detsamma gäller privata skolor, apotek osv.

Anledningen till att regeringen gör såhär är inte alls att man har något emot landsbygd eller Norrland i allmänhet, utan att man konsekvent väljer ideologi framför vallöften. (Så gör alla regeringar, med skillnaden att de rödgröna uppenbart har större stöd för sin ideologi och därför kan inte alliansen tala så högt om sin.)

Helt enkelt ska den offentliga välfärden, om den absolut måste finnas, gå efter marknadens hårda regler, enligt de borgerliga. Mindre efterfrågan på vård ger mindre möjlighet till vård i landsbygden. Samma sak med skolor, vägunderhåll, kollektivtrafik, tandvård osv. ”Är det tillräckligt få som bor på ett ställe kan man helt enkelt sätta spiken i kistan och bomma igen allt offentligt i bygden så slipper vi hålla på och bekosta vägarna dit ut också. Efterfrågan styr!” tycks alliansen tänka.

Problemet med dessa tankegångar är att man redan från början bestämt sig för att Norrlands landsbygd KOMMER att tömmas på folk och att välfärden på småorterna KOMMER att stänga igen. Det behöver inte vara hyperoptimistiskt att tänka motsatsen; tvärtom! Istället för att skära ned på utgifterna till dessa verksamheter kan man göra dem till en investering. Man kan göra välavvägda investeringar, gärna i de gamla huvudorterna i varje socken och göra taktiska och välplanerade översiktsplaner för dessa småorter. Den levande landsbygd som funnits har aldrig haft sina centrum i byar, utan i små orter. Liv som spridits därifrån till byarna.

Grunden till att få företag och människor att slå rot i småorterna och se dess stora möjligheter ligger inte bara, vilket alliansen tycks tro, i småorternas egna uppfinningsrikedom, utan också i kommunens tillit på att de har något att ge till eventuella inflyttande människor och företag. Inte heller ligger det bara i småorternas egna intresse att få en levande landsbygd, utan i hela kommunen och hela landet, då landsbygden, genom att befolkas, blir självförsörjande sett till ekonomi och folkhälsan är dokumenterat bättre i länder med sådana strukturer.

Norrland är ur regeringens perspektiv dödsdömt. Vilken tur då att Norrland ännu är övervägande rödgrönt.

Jonas Sjöstedt har ett par riktigt bra inlägg i ämnet: Umeå som järnvägsknut och Nästa privatisering – skogsindustrierna

 
1 kommentar

Publicerat av på 30 november 2010 i Övrigt, Krönikor, Lokalt och regionalt

 

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar till “Norrländsk landsbygd – rättighet eller möjlighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s