RSS

Richard Swartz okunnig om wikileaks

13 Dec

Richard Swartz skriver i en ledare på DN om wikileaks. Eller är det verkligen wikileaks han skriver om? Tveksamt.

Swartz har nämligen inte en susning om vad han svamlar om. I hans värld är wikileaks några som hackar sig in i databaser, snor allt de kommer över och släpper detta till pressen bara för att skapa kaos. Så är det inte. Han måste tänka om. Han måste inse att wikileaks är samma för den anställde på vita huset som upptäcker hemliga dokument och tänker ”det här måste världen få veta” som DN är för honom som ledarskribent eller aftonbladet debatt för den anonyme samhällsdebattören; ett medel för att göra sin röst hörd.

Vidare måste Swartz inse skillnaden mellan en vanlig, civil människa och en högt uppsatt, folkvald politiker med ansvar för människors liv, men helst också skillnaden mellan övervakning av civila människor i kommunistdiktaturer och avslöjanden om lögner i demokratiska staters administration. Rätt stora skillnader som jag trodde man skulle ha lite koll på om man var ledarskribent på Sveriges största morgontidning.

När det kommer till Assange ska han naturligtvis prövas i domstol i Sverige eller sitt eget hemland australien, men inte för att han startat en hemsida som är lite obekväm för Ask, Bush och Obama, utan för att han eventuellt våldtagit en svensk kvinna. Då spelar det mindre roll att Swartz vill skryta om hans ungdomår i kommuniststater till varje pris och visa på sin totala okunskap om internationell diplomati och de som granskar den.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 december 2010 i Övrigt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s