RSS

Regeringen ökar sin makt över media

17 Dec

Vad gör man när media är för kritisk mot den fantastiska politik man för? Jo, man tar kontroll över den.

SVT, SR och UR har fått utstå mycket skit från regeringens sida, men aldrig har alliansen gått så långt som att kräva att man helt enkelt ska godkänna varje ny programidé innan den börjar produceras. Officiellt sett är det till för att ”främja den fria marknaden” (vilket garanterat kan ske på bättre sätt om det nu måste ske), men risken för att denna nya makt över media är enorm och tydlig.

Låt oss säga att SVT eller UR vill göra en serie om de fem största partier som inte sitter i riksdagen. Rätt nödvändigt och väldigt intressant. För oss politiskt intresserade, för lärare i samhällskunskap och för allmänheten. Men visst skulle regeringens utnämnda leta lite extra efter fel och brister för att kunna stoppa programmet? Det handlar ju ändå om något som kan påverka pp och fi i positiv bemärkelse. Kanske hjälpa dem över riksdagsspärren. ”Visst såg det lite dyrt ut?”  ”Kan inte någon kommersiell kanal göra det här?” Eller om man ska göra en serie som porträtterar våra ministrar för att lära känna dem lite bättre? Visst skulle regeringens anställda se fram emot att titta på ett program som aktivt porträtterar sina chefer?

Program som kritiskt granskar makten är ingen storsäljare, det är dyrt och det är krävande. Därför behövs oberoende media, men hur oberoende kan det vara om de som sitter vid makten sätter ramarna för vad som får göras och inte?

 
1 kommentar

Publicerat av på 17 december 2010 i Övrigt

 

Ett svar till “Regeringen ökar sin makt över media

  1. Johan Lundgren

    17 december 2010 at 16:35

    Det värsta är att trogna borgare snart kommer börja föra fram det här som ett argument för varför public service är fel. De kommer säga att det inte finns, och inte kan finnas, någon kreativitet inom offentlig sektor och att den därför bör avskaffas ännu lite mer. Tragiskt nog så kommer de att tro på det själva och vägra se den cirkulära argumentation som deras påbud berett dem med.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s