RSS

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och den moderna ideologin

15 Feb

Viktigaste inlägget på länge.

I eftervalsdebatten är både socialdemokraterna och vänsterpartiet något snurriga i hur man ska förändra sin politik. Ska man gå till vänster eller ska man gå till höger? Ska man ha en populär partiledare eller ska man ha en ideologisk partiledare? Dessa frågor i olika former verkar vara de mest brännande, men båda är katastrofalt felställda.

Att diskutera höger-vänsterskala låser fast debatten vid den gamla skolans politiska karta. Jag menar inte att man ska gå in och diskutera varenda småfråga och procentsatser i eftervalsdebatten, utan det jag menar är att partierna gemensamt måste inse vikten av att gå sin egen väg. För när debatten ställer vänster mot höger i en fråga om socialism och gemensamt ägande mot frihet och marknadsliberalism, vilket också betyder att man köper borgarnas verklighetsbeskrivning, gör man ett stort misstag. Frihet behöver inte handla om marknadsliberalism, låga skatter och privata vårdcentraler, utan kan handla om otroligt mycket bättre saker. Att människan är fri, inte ekonomin.

Saken är nämligen den att det nya politiska spektrat är mycket smalare, om än inte nödvändigtvis i en höger-vänsterskala, än vad socialdemokraterna och vänsterpartiet tänker sig. Vård, skola och omsorg kan stämma in på vilket parti som helst och det betyder att man behöver en trovärdig och fungerande ideologi som kan framställa socialdemokraterna som statsbärande och vänsterpartiet som ett modernt radikalt alternativ. Svaret tror jag heter nyfikenhet och kunskap.

Nyfikenhet på nya lösningar och förändringsvilja. Lyssna på medlemmarna och för dialog! Ha extrakongresser och fler stora möten. Skapa nya kanaler där man uppmanar medlemmarna att komma med förslag till politiska lösningar. En idé hos en medlem eller ett förslag från en partiförening är vad som måste bygga upp den nya grunden i partiet. Då blir medlemmarna stolta över partiet och man blir en rörelse på riktigt. Var också nyfiken på vad ny teknik kan göra för miljön, skolan, vården, demokratin osv. Nyfikenhet är nyttigt för ha en bra politik och skapar nyfikenhet hos väljarna.

Kunskap som grund för politiken. Det måste finnas en grund för vad man vill genomföra om man ska kunna genomföra det bra. Ny forskning och gammal erfarenhet i samspel är vad som skapar en bra politik. Detta vet vi och det vet väljarna. Vi måste bara våga!

Partiledarna måste naturligtvis spegla det här. Därför vill jag, som så många andra, föra fram dessa kandidater:

Lena Sommestad (s)

Lena Sommestad (s)

Lena Sommestad  har en vision om ett samhälle byggt på kunskap, nya lösningar och öppenhet. Hennes bakgrund som professor i ekonomisk historia säger mycket om vilken intelligens, kunskap och trovärdighet hon besitter. Sommestad har tydliga insikter i skolfrågor som garanterat matchar Björklund, ekonomiska kunskaper som matchar Reinfeldt och har varit miljöminister med resultat och kunskap som sopar banan av Olofsson. Samtidigt saknar hon den bufflighet Persson hade, den otydlighet Mona Sahlin har och den seghet hennes största konkurrent Sven-Erik Österberg har.

Länk till hennes blogg.
Artikel om att Sommestad kan bli den nya Palme.
Länk till hennes kampanjsida.

 

 

 

För Vänsterpartiet finns det fler kandidater, närmare bestämt huvudsakligen tre som passar in på den linjen.

 

Hans Linde (v)

Hans Linde (v)

Josefin Brink (v)

Josefin Brink (v)

Jonas Sjöstedt (v)

Jonas Sjöstedt (v)

 

 

 

 

 

 

Det här kan bli bra. En nystart för vänstern i Sverige. Men man måste våga!

 

 

Läsvärt: Svd, S-studenterOscarssonSvensson, bios politikos, svt debatt (s-studenter)

 
1 kommentar

Publicerat av på 15 februari 2011 i Övrigt, Krönikor

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar till “Socialdemokraterna, vänsterpartiet och den moderna ideologin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s