RSS

Bör vi återförstatliga skolan?

19 Mar

Som lärarstudent och politiskt intresserad är detta en viktig, men otroligt känslig och svår fråga. Nu senast blev den aktuell när skolminister Jan Björklund (fp) och LR-ordföranden Metta Fjelkner  härom dagen krävde att skolan skulle återförstatligas snarast.

Det finns rimliga argument för detta. Lärarna har efter kommunaliseringen av skolan fått mindre i lön för mer jobb samtidigt som fler outbildade lärare får jobb och fler och fler kommuner missköter sina skolor utan att behöva stå till svars för det. Skillnaderna mellan hur mycket pengar som läggs på utbildning i olika kommuner skjuter i höjden och skolresultaten sjunker som aldrig förr.

Samtidigt finns det också en viss fara med att dra enkla slutsatser av formen ”vi gör det vi gjort ogjort”.

1. Samma problem som gjorde att en i stort sett enig riksdag kommunaliserade skolan kommer att uppstå om man återförstatligar den. Med andra ord måste man ha nya lösningar på samma gamla problem innan man driver igenom reformen.

2. Det kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar. Just nu är vi inne i en tid av stora förändringar inom lärarkåren, utvärderingsformerna, kursplanerna, läroplaner, skollagarna och gymnasiereformen. Kanske bör vi avvakta resultaten av dessa förändringar innan vi gör fler?

3. Demokrati och insyn försvagas. Idag kan man gå ner till kommunhuset, knacka på och stå öga mot öga med de personer som har den största makten över skolorna. Rektorer och lärare har kontakt med ansvariga politiker. Kanske bör man inte återförstatliga fullt ut?

4. Man måste se saker i större perspektiv. Björklund vill inte bara återförstatliga skolorna för att han insett att kommunaliseringen var en ganska dålig idé, utan också för att friskolorna gynnas av att makten över varje skola förflyttas längre bort från elever, föräldrar och lärare. De offentligt drivna skolornas naturliga övertag – demokratin – försvinner i mångt och mycket så länge friskolorna har samma övertag som de har idag. Kanske borde friskolor begränsas innan återförstatligandet?

Med andra ord finns det många problem att lösa innan själva återförstatligandet kan genomföras, vara många Jan Björklund vägrar se som problem. Vi som däremot ser dem som problem förstår också att hela ansvaret, makten och driften över den enskilda skolan inte kan överföras till staten. Lärartjänster och den ekonomiska biten måste överföras för att garantera kvaliteten, medan den politiska makten för att kunna tillgodose lokaldemokrati måste stanna kvar på kommunal nivå. Även här ett problem som måste lösas. Vi måste bara våga lösa dem.

 
3 kommentarer

Publicerat av på 19 mars 2011 i Skolpolitik

 

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Bör vi återförstatliga skolan?

 1. Linda

  19 mars 2011 at 23:07

  Bra inlägg. Jag tänker precis likadant!

   
 2. Vidi

  05 april 2011 at 20:53

  Varför tror man att riksdagen i enighet tog beslutet om kommunali-
  seringen. Siffrorna var 162 -157, om jag minns rätt. Beslutet togs under
  en omfattande strejk, fem veckor, som utlysts av LR. LF lät sig mutas till
  ett ja och vissa av förbundets medlemmar fick lönerna höjda med 40% En
  smutsig historia. Sossarnas skolpolitik avslöjades av att de inte gjorde
  något för att alla de elever som missat fem veckors studier skulle få
  extraundervisning. Kunskaper är bara löjligt, för dem.

   
  • ungen

   05 april 2011 at 21:29

   Kommunaliseringen var inte ett enda beslut, utan flera olika beslut som togs under en lång period. Vissa var man oense om och vissa var man mer eniga om.. Faktum är dock att själva idén om att det mesta av skolans styrning skulle hamna på kommunal nivå stöddes av de allra flesta utom lärarfacken och fp kom heller inte med något särskiljt motförslag. Kkärnan i resonemanget är således att även Björklunds eget parti accepterade det hela och att man nu försöker sticka under stol med att så var fallet, allt för att vinna några få lärarröster. Att socialdemokrater tycker att kunskap är löjligt är i sig ett löjligt påstående som saknar grund.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s