RSS

Tragedin och dess följder – vad säger sd?

23 Jul

Tragedin slår till i Oslo och på Utøya. Norra Europa står i chock och undrar vad som hänt, vem som kan tänkas ha gjort något så fruktansvärt. Det gör också Kent Ekeroth, sverigedemokratisk storpamp, på twitter. Eller gör han det?

Hans okunskaper om Norges utrikespolitik och hans förutfattade meningar är naturligtvis pinsamma, speciellt nu när det visade sig att han hade fel, men mest tragiska och okänsliga med tanke på vad som just inträffat. Dock ska just Kent Ekeroth hamna i än mer trubbel, när det kommer fram att den misstänkta gärningsmannen Anders Behring Breivik tidigare tagit på sig cred för att ha legat bakom en bloggarpseudonym som Ekeroth brukat citerat/länkat till i sin egen blogg, nämligen ”fjordman”. Huruvida den misstänkte faktiskt ligger bakom bloggen har diskuterats, men detta är mindre intressant, då han gärna VILL ha skrivit det och både Ekeroth och Behring Breivik uppenbarligen delar åsikterna.

Följder?
Hur som helst är detta inget som vi sd-kritiska människor förvånas över. Ekeroth är ju den som oftast gör bort sig i både nya och gamla medier och har visat sig ofta vara ett sänke för partiet. Inte heller är det svårt att lista ut vartåt detta kommer att leda deras retorik. De kommer att fortsätta polarisera debatten. De kommer dock lägga ett till argument på sin hylla: just polariseringen. Genom att det var en islamofob som låg bakom attacken kommer de att hävda att det var islam som provocerat fram våldet och att lösningen är att motverka islam. Dessa argument hörs redan i sd-kretsar på internet och det är mycket möjligt att sd centralt kommer att haka på, om än i andra, mer inlindade ordalag. Det är en stark polarisering av debatten som mycket väl kan gå hem om vi inte är beredda på den. Den är nämligen inte sann.

Vi måste till varje pris motverka att dessa föreställningar ska få gro i samhället och vi måste naturligtvis motverka rasismen i allmänhet, inte minst nu efter att vi sett vad den ställer till med. Det gör vi bäst genom fakta och sunt förnuft. Fakta är att främlingsfientligheten sprider sig. Fakta är att främlingsfientlighet föder främlingsfientlighet. På forumet nordisk.nu fanns förr en omröstning: ”Var var du engagerad innan du blev engagerad i nationaldemokraterna/svenskarnas parti?” och hela 70% svarade sverigedemokraterna. Bland forumtrådarna fanns rasbiologi och historiska studier av diverse nazister. Inkörsporten till extremisterna går genom lightextremisterna. I syfte att bli omtyckt och erkänd som hjälte, påhejad av andra främlingsfientliga personer och uppjagad av deras gemensamma hat begår människor brott och överskrider gränser. Ibland med materiella skador, ibland med personskador eller dödsfall och nu har en ny topp med drygt hundra dödsfall. Att lägga skulden på islam, som dessa krafter gör, är ett vidrigt sätt att förhala och undvika debatten. Vi ska istället komma med fakta, eftertänksamhet och förnuft.

Men först ska vi dela Norges, arbetarrörelsens och demokratins sorg och bakslag. Jag ber om ursäkt om jag på något vis varit för magstark med min analys, men jag kan inte hålla tillbaka min upprördhet och måste få utlopp för allt. Läs för övrigt gärna Katrine Kielos ledare i dagens aftonbladet.

 
1 kommentar

Publicerat av på 23 juli 2011 i Okategoriserade

 

Ett svar till “Tragedin och dess följder – vad säger sd?

  1. Martin

    26 juli 2011 at 09:56

    Man behöver inte be om ursäkt för sanningen. I dagarna som följt har man kunnat läsa hur många kommentarer som helst från SD:are och den miljön som försöker skuldbelägga offeren. Samma personer försöker ivrigt koppla ihop Breiviks agerande med att det beror på muslimerna och mångkulturen. De är i dag väl medvetna om vad deras retorik får för fasansfulla och faktiska konsekvenser, ändå fortsätter de, de fortsätter med ett kallblodigt uppsåt.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s