RSS

Kdu – Sveriges teapartyrörelse

07 Sep

De borgerliga ungdomsförbunden är numera mest kända för att motverka fairtrade, ragga medlemmar (eller snarare medlemsbidrag) genom populism och uppträda i gröna näsor, men den desperata ihopklappning man sett och fortfarande ser i kristdemokraterna har nu även sett sitt ljus i deras ungdomsförbund, vilket faktiskt är ännu mer tragiskt.

Jag har haft mycket respekt för kd, det ska jag erkänna. Kd har i många kommuner tagit ansvar i de fall de sd blivit vågmästare eller alliansen helt enkelt fört en politik de inte gillar och bildat majoritet med andra partier. När jag bodde i Falköping upptäckte jag den politiska viljan i partiet. De stod för en socialkonservativ politik och drev igenom den på de sätt de kunde. Människan i första rummet, så att säga. Att de sedan har en syn på vissa människor jag knappast skulle stödja i något fall är en annan sak och det är just det som gör att jag inte själv skulle vilja samarbeta med dem i någon större utsträckning.

Denna politiska vilja och dynamik är som bortblåst på riksplanet. Igår såg vi Göran Hägglund stå och försvara att deras hjärtefråga inte gick igenom i den här budgeten heller. Istället för att säga ”nej, tyvärr fick vi inte igenom det” eller ”vi ska försöka vinna majoritet med andra samarbetspartners” säger han att det kanske kommer senare och försöker ändra historien genom att säga att de aldrig lovade något. Det gjorde de. Han vill bara inte svika alliansen. Många medlemmar ute i landet har inget att säga i försvar till deras kärnväljare och vill se ett lösare samarbete med alliansen.

Det vill också kdu. Men inte av samma anledning som de andra. I en debattartikel skriver Aron Modig att kdu vill se en ny tea party-rörelse för att hjälpa till att stoppa ”alliansregeringens alltför ofta vänsterinriktade politik och retorik.” i en situation ”då Reinfeldts och Borgs fokus istället (för att driva borgerlig politik, min anm.) ligger på att förvalta välfärdsstaten.”

Alltså. Va? För det första så är tea party-rörelsen en otroligt populistiskt rörelse som inte bygger på politik. För det andra har Sverige aldrig så snabbt sänkt skatter, sålt ut bolag och privatiserat välfärden. Vad mer kan han möjligen begära? För det tredje så vill kdu ha mindre klasser i skolan, utbyggd ungdomspsykiatri, dubbelt så många poliser och fler anställda inom äldreomsorgen. Ursäkta mig, men hur ska det finansieras om ingen förvaltar välfärdsstaten? Hur ska det finansieras om en tea party-rörelse går ut och kräver att alliansen överlåter finansieringen av allt detta til privata intressen, likt man gör i USA?

Det är inget konstigt i att kdu gör såhär, dock. I desperation över sin överlevnad har man bland annat:

* Börjat använda samma retorik som sd, nd och Anders Behring-Breivik

* Hävdat att inget barn mår illa av att leva i en kärnfamilj – oavsett hur destruktiv den är.

* Krävt att man ska införa sambeskattning igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 september 2011 i Okategoriserade

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s