RSS

Petzälls avhopp väcker frågor om sd

28 Sep

Det är lätt att börja raljera över William Petzäll och turerna kring honom, det har jag inte minst själv gjort, men det är en förenkling av problematiken att fokusera på person istället för sammanhang. Petzäll har visserligen själv legat bakom ett par incidenter, men när han nu hamnar i blåsväder med sitt parti och väljer att sitta kvar men som politisk vilde, så händer det under minst sagt märkliga former.

 

Petzäll menar själv att han blivit ”petad”, vilket inte är konkret möjligt utan vidare, medan partiet menar att han lämnat partiet pga att de uppmanat honom att lämna riksdagsplatsen. Sanningen bör väl ligga någonstans däremellan. Än märkligare blir det dock när han nu i aftonbladet debatts livechat påstår sig vara ”neutral” till partiet och specifikt deras invandringspolitik. Av vilken anledning har han plötsligt blivit det? Hämnd mot sd? För att kunna samarbeta med andra partier? Eller rentav en faktisk insikt om att partiets världsanalys nog inte stämmer?

 

Säkert är i alla fall att sverigedemokraterna har stora interna problem om man inte kan hantera en sådan här fråga utan att man måste ta den i media. Det är inget oväntat eller ovanligt problem, utan ligger i sådana här partiers natur. Ju mer populistiska och/eller extrema partier är, ju mer interna sprickor finns det i regel. Sverigedemokraterna har i stora delar lyckats slippa undan dem, i alla fall utåt, men ju större man växt sig – ju fler sprickor har också uppstått. I flera kommuner har förtroendevalda hoppat av eller bytt parti efter att ha lärt känna partikulturen eller partiprogrammet och att partiledningen inte kan hantera en sådan här fråga tar jag som ett tecken på att fler sprickor mellan partieliten och gemene förtroendevald kan uppstå vilken stund som helst.

 

Mitt förtroende för William Petzäll som politiker har varken växt eller minskat av detta och mina förväntningar på hans politiska gärning är lika med noll, men hans agerande och uttalanden i den här affären ställer partiets trovärdighet på spets.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 september 2011 i Okategoriserade

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s