RSS

S och V på väg framåt

24 Nov

Några veckor efter Juholtdrevet börjar nu socialdemokraterna komma tillbaka i opinionen. I flera olika mätningar i rad har de ökat, från 24,9 via 25,6 och 26,4 till att nu hamna på 27,0. Jag trodde ärligt att det skulle ta en lång tid innan man är tillbaka på 30, men jag tror att det självförtroende som Juholt uppvisar på hans turnéer kan vara en av förklaringarna till att de åter börjar växa i opinionsmätningarna. Samtidigt måste vi också se att Lena Mellin & co faktiskt fått utstå en del kritik för aftonbladets övertramp i drevet och möjligen kan det också förklara en del.

Samtidigt finns det en hel del att hämta för arbetarrörelsen. Både vänsterpartiet och socialdemokraterna har det senaste året genomfört många seminarium och konferenser tillsammans med dagliga diskussioner – allt för att utveckla sin politik. Det handlar givetvis inte om att ändra ideologi, utan om att sätta den i dagens sammanhang. Lättare sagt än gjort, men i vänsterpartiet har man lyckats mycket bra. Där är problemet snarare mediehanteringen, vilket vi kan se i exempelvis äldreomsorgskandalerna. För socialdemokratin ges ofta bilden av att partiet går i stiltje, men så är inte fallet. Partiet jobbar för fullt med att ta fram konkreta förslag i olika sammanhang, exempelvis skatteöversynen och arbetet med utbildningspolitiken. Jag litar på att de kommer att ta fram det i god tid innan valet och jag tror partiet kan nå 35-37 procent 2014.

Men socialdemokraternas problem är faktiskt mest mediehanteringen. Juholt är ingen stjärna på det, men partiet i övrigt behöver tydliga policys för hur man agerar vid kontakt med media och den eller de som sitter i partistyrelsen och läcker till media och den som under tiden i VU smsade journalister under sammanträdena ska bort. Samtidigt måste man sluta skriva en debattartikel varje gång man har någon kritik mot någon annan  partiet. Det gick kanske för sig när halva Sverige var sossar, men inte nu när man halverat den siffran. Hela Sverige har visserligen ett intresse av diskussionerna, men alla är inte längre själv involverad i dem då man inte längre röstar på partiet. Ta diskussionerna internt! Finns det inte sådana kanaler att man kan göra det – ta fram sådana kanaler.

Mitt eget vänsterparti då? Vi har utvecklat en politik å en mycket effektiv och demokratisk väg som ska behandlas på kongressen. De stora mönstrena är dock ganska självklara. Vi ska vara ett tydligt alternativ – inte ett stödparti till sossarna. Klimat/miljö, ekonomi/sysselsättning och välfärd/skola är och förblir våra viktigaste frågor. Organisationen förändras till att bli mer effektiv och vi har fyra riktigt bra partiledarkandidater. Dock har vi också problem med mediehanteringen. Vi lever i en tid då bara de utspel som är nyheter premieras i media, då en partiledares matvanor premieras framför politik och då politiska kommentatorer marginaliseras till förmån för retorikexperter och Lena Mellin.

Min gissning är att vänsterpartiets organisation inte är beredd på hur man ska hantera dagens media för att nå ut med sitt budskap. Vi ska snacka politik och inte person, det måste vi stå fast vid, men samtidigt måste vi förstå att vi inte kommer få några stora rubriker av att skicka ut ett 300 tecken långt pressmeddelanden med saker redaktionerna redan vet att vi tycker. Istället måste vi lära företrädare att använda de sociala medierna, för det är där redaktionerna letar. Twitter i kombination med bloggar är en mycket viktig faktor som mycket väl kan ta dig in i en morgonsoffa eller kvällsöppet, ställen där vi knappast är överrepresenterade. Sedan kan man faktiskt sminka sin gris för att få den såld. Det handlar absolut inte om att ljuga eller byta åsikt för att få komma ut, men man kan presentera adekvata lösningar för varje enskilt problem.

Skandalerna inom äldreomsorgen visar på just det här. Säger vi i ett pressmeddelande att ”vi har länge sagt att man ska stoppa riskkapitalbolagen inom välfärden” så är det ingen nyhet, det blir ingen snackis. Säger tre ledande företrädare på twitter att ”vi måste stoppa de här riskkapitalbolagen genom lagstiftning” uppfattas det som en direkt reaktion på den aktuella frågan och därmed anses vi vara en del av debatten. Får vi den positionen i debatten får vi också inbjudningar till morgonsoffor, debattprogram och samhällsprogram, och intervjuer i tidningar. Debattartiklar med tydliga budskap knutna till aktuella frågor måste dessutom komma ut oftare än idag.

Jag är säker på att både socialdemokraterna och vänsterpartiet har framtiden för sig. Att det ena partiet växer behöver inte heller betyda att man snor väljare av det andra. Vi behöver varandra, men vi tar inte nödvändigtvis röster från varanda, det är nämligen inte så dagens väljare ser på partipolitiken. Sakfrågorna överskuggar ideologierna, vilket ligger alla tre rödgröna partier i handen: vi har en bredd av sakfrågor, medan alliansen vägrar tala om just sakfrågor som inte rör restaurangmoms eller… Nä, just det. Det var bara restaurangmomsen, ja.

Media: AB1, AB2, SvD, Ex

 
2 kommentarer

Publicerat av på 24 november 2011 i Okategoriserade

 

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar till “S och V på väg framåt

 1. Jan Wiklund

  24 november 2011 at 18:29

  Varför skulle över huvud taget s och v lyckas bra med mediahantering när nästan samtliga tidningar står för en annan politik? Tidningarnas ägare har sin agenda, och hos dem kommer s och v bara att lyckas om de helt ställer upp på denna.

  De har bara två möjligheter. Antingen skaffar de sina egna media som slår ut de borgerliga. Eller också ser de till att de har en entusiastisk bas som gör media irrelevanta.

   
 2. Mats

  24 november 2011 at 19:37

  Missförstå mig inte nu, jag håller med om att media i allmänhet är vänligare mot borgerlig politik, men å andra sidan är medias största uppgift att sälja och locka läsare. Vad läser folk? Jo, det som sticker ut och känns nära dem. Det kan vi i det korta loppet utnyttja till vår egen fördel.

  I det långa loppet måste vi, precis som du sagt, bygga upp en gräsrotsrörelse främst på nätet, men också ute på gator och torg. Dessutom bör vi, precis som du också sagt, bygga upp en egen media. En rikstäckande dagstidning med socialistisk ledarsida. Dessa två alternativ som du tog upp och de tre jag delade in dem i tror jag är beroende av varandra. Vi har mycket att göra. 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s