RSS

Medierna, 8 mars och Leif Boork

08 Mar

Idag (8 mars) är det Internationella Kvinnodagen. Detta har visat sig vara en tacksam slagpåse för många som försöker göra sig rolig på sin egen okunskap.

”Grattis på kvinnodagen” har jag sett/läst/hört vissa säga till vänner eller allmänhet. Grattis för vad? För att kvinnan i fråga blivit född till diskriminering? Grattis till lägre lön, mer obetalt arbete och att vara född till det kön som utsätts för överlägset mest sexuellt våld?

Nej, denna dag handlar inte om att, som dessa tror, gratulera någon för att man är född i ett visst kön. Inte heller handlar det, som vissa andra tror, om att uppmärksamma de kvinnor som glatt är hemmafru därför att de själva valt det. Det handlar absolut inte heller, som ytterligare vissa tror, om att ta tillfället i akt att diskutera hur utsatt man är som man.

Om internationella kvinnodagen är idag. När är Internationella mandagen? Eller hendagen? #diskriminering av männen o hennen

Ovanstående är ett tweet från en person som tror det tredje. All cred till Leif Boork som faktiskt lyfter ordet hen och de människor som identifierar sig därefter (om han var ironisk bortser jag från den ironin), men det intressanta med att just Leif tar till orda i negativa ordalag angående internationella kvinnodagen. Hela hans karriär är nämligen byggd på en könsordning inom hockeyn som är mycket stark. Jag vet ingen idrott som så konsekvent diskriminerar de kvinnor som utövar sporten. Leif Boork själv tillsammans med andra ”hockeyexperter” och sportchefer runt om i landet har direkt motarbetat både landslag och de inhemska ligorna och därmed sett till att de själva hållit sig själva och andra män i toppen av pyramiden. Skulle damsidan och herrsidan jämställas skulle de nämligen inte kunna kommentera någonting alls och därmed inte kunna jobba som kommentatorer. Det visade inte minst Niklas Wikegård i OS. Att då komma och säga att han känner sig diskriminerad är bara direkt osmakligt, oavsett om han skämtar eller ej.

Lite så är också klimatet i medierna idag. Konservativa män känner sig diskriminerade för att de inte har en egen dag och det bevisar bara att de inte förstått vad det handlar om. Internationella kvinnodagen är till för att uppmärksamma ojämlikhet och diskriminering av kvinnor. Leif Boork kan om han så vill starta Internationella mansdagen eller för den delen Internationella dagen för vita heterosexuella mediemäktiga män i övre medelåldern.

Idag uppmärksammar vi det faktum att kvinnor världen över blir konsekvent diskriminerade. Vi uppmärksammar också de som faktiskt jobbar varje dag med att försöka motverka det. Vi uppmärksammar också de hinder som finns för jämställdhet och försöker hitta medel att ta bort dessa hinder. När det gäller Leif Boork börjar jag med att sluta följa honom på twitter.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 mars 2012 i Övrigt, Krönikor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s