RSS

När hjärtelaget blir en skuldfälla

14 Jun

Städerna hopar sig, där kommunen gått in med skattepengar och räddat krisande hockeylag. Mitt hjärta klappar i denna fråga naturligtvis lite extra för min hemstad Örnsköldsvik och det är om denna stad med sitt lag modo detta inlägg handlar. Där har nämligen kommunen de senaste åren stöttat laget rätt mycket. Förra året sköt man upp amorteringen av ett gammalt lån på 50 mnkr med fem år (en miljonförlust för kommunen med tanke på inflationstakten) och gav i år ett lån på 4 mnkr för ett museum som eventuellt ska byggas någon gång i framtiden. Nu talas det också om att kommunen ska gå in med några miljoner för att rädda upp den förlust på närmare 6 mnkr klubben gjort denna säsong.

Elvy Söderström, i allmänhet en vettig politiker och ett bra kommunalråd som jag har mycket respekt för, kommenterade det hela i Örnsköldsviks allehanda med att ”Modo Hockey ger mer i skattemedel och intäkter än kommunen investerar i föreningen”. Naturligtvis har hon rätt, men det beror också på hur vi räknar.

Kommunen har som jag redan sagt lånat ut pengar och skjutit upp amorteringar på gamla lån. Förutom detta köper kommunen årligen en massa tjänster och produkter av modo och deras arena. Det handlar om stående loger, representation, reklamplats och hyra av hallen. Dessutom ger man bra med bidrag till ungdomsverksamheten, man går in med många miljoner i hockeygymnasiet varje år och kör hockeybussar till modos herrlagsmatcher, trots att dessa inte går runt. Kommunen stödjer alltså redan Modo Hockey med väldigt mycket pengar, inte minst med tanke på kommunens storlek.

De senaste åren har både kommunen och privatpersoner gått in och tillfälligt räddat upp miljonunderskott i klubben. Trots detta har modo blivit vanskött ekonomiskt på herrsidan. Man har okynnesvärvat mediokra spelare efter halva säsongen, trots dålig ekonomi, man har hittat på arbetsuppgifter för att kunna anställa gamla spelarkompisar i klubben och man har dessutom gjort stora glädjekalkyler gällande intäktsidan. Ändå kommer underskotten alltid som en överraskning, vilket naturligtvis pekar på en skrämmande insikt: varken styrelse eller koncernledning har en blekaste aning om sina ekonomiska ramar.

I somras satt jag och läste igenom modos bokslut och budget. Som politiskt aktiv med nördighetsområdet budgetar älskar man sådant. Med tanke på det dåliga resultat man visat, tyckte jag att förändringarna för säsongen 12-13 såg bra ut. Jag kommer inte ihåg några speciella siffror, men jag kommer ihåg att jag uppskattade att laget verkligen gick all-in för att fixa ekonomin. Helt uppenbarligen har man inte hållit sig till sin budget, alternativt att man gjort sådana glädjekalkyler överallt att man inte kunde hålla sig till den i alla fall.

Publiksnittet för herrlaget har gått ner i en ganska fast takt de senaste åren och ändå räknade klubben med att så inte skulle ske detta år, vilket naturligtvis är oförsvarbart. Ändå går klubbledning ut efter årets bokslut och hävdar att det är fansen som svikit då man inte längre går på matcherna. Med tanke på att förra årets publiksnitt var ca 2000 fler än åren innan guldet 2007 och att man ju faktiskt gått in med sina skattepengar för att försöka rädda upp klubben är det bara skitsnack. Men modo har inte den kontakt med fansen man skulle önska. Spelarna är oftast fantastiska med fansen, men klubben är sluten och den kontakt man har med fansen och staden är ofta arrogant och ibland oförskämd. Arenan är utformad för en övre medelklass om man ser till utbudet av konsumtion på plats (mat, souvernirer osv) och klubben engagerar inte det minsta med sina kommunikationsvägar.

Sammanfattningsvis har modo inte gjort något vettigt alls av de pengar Örnsköldsviksborna ställt upp med de senaste åren och frågan är om det allt som allt faktiskt väger upp på det sätt som Söderström gärna vill se. Om kommunen ska gå in med pengar ska det vara ett lån och då måste det ställas höga krav på klubben för att få ut pengarna. De måste inse att de är ett företag som ska tjäna pengar och att man måste ha koll på ekonomin under hela året, inte bara på årsmötet. Så har inte varit fallet hittills och jag undrar om det verkligen skulle bli så denna gång. Frågan är om dessa pengar inte ska gå till andra, vettigare, saker. Kommunens skulder är ju trots allt betydligt större än modos.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 juni 2013 i Lokalt och regionalt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s