RSS

Vita rädda män

01 Dec

”Kärleken fördriver rädslan” står det skrivet i Första Johannesbrevet. Det är också valspråk för Tuulikki Koivunen Bylund, biskop för Härnösands stift. Efter att hennes kollega Antje Jackelén blev vald till ärkebiskop för Svenska Kyrkan har hon blivit bemött med stora mängder näthat. Hon sammanfattar innehållet med två teman; ”Nationalism och en otroligt stor rädsla och ett hat mot islam.” Med andra ord är det samma gäng som alltid som nu ger sig på vår blivande högsta religiösa ledare. Unga rädda män, anonyma bakom sin skärm.

En rörelse som har som ett av sina främsta mål att återgå till en kristen kultur ger sig på den som på demokratisk väg blivit vald till ärkebiskop. Varför? För att hon är kvinna, för att hon är öppen för att tolka bibeln på olika sätt och för att hon brinner för att diskutera religion. Helt uppenbart är att denna sd-svans egentligen inte alls är kristen och står upp för kristna värderingar. De vill bara finna någonting att sätta i motsats till islam och inser nu att kyrkan inte tänker anta den rollen. Som alltid har de också mycket lättare att rikta sitt hat mot en kvinna.

Ett kyrkobesök hos denna grupp människor är ungefär lika vanligt förekommande som en källhänvisning, men när partitoppen till sist tog sig till en kyrka och prästen talade sig varm om alla människors lika värde så bestämde de sig för att lämna salen. Hade de gått i kyrkan oftare hade detta inte kommit som någon överraskning för dem och måhända kunde de helt enkelt heller inte haft den människosyn de har om de låtit kristen etik uppfostra dem.

Men som sagt är jag inte särskilt förvånad. Hela denna nykonservativa, ofta fascistiskt lagda, rörelse har nästan i alla sina ståndpunkter väldigt svårt att stå upp för de värden man säger sig värna. Islam, som de vill stoppa för dess kvinnosyn, har genom koranen en mycket vettigare kvinnosyn än avpixlats kommentarsfält. Demokrati säger de sig stå upp för, gäller enligt dem inte yttrandefriheten i att kritisera SD. Listan kan göras längre.

Men vad beror detta på? Självklart många saker och detta kan många bättre än mig, men jag vill lyfta fram en sak som jag tror är bidragande för många. Det är rädslan. Det har sagts förr, men är kanske nu ännu viktigare än förr. Rädslan för förändring och rädslan för förlorad kontroll hos unga män. Arbetslösheten är hög och att stå på sista trappsteget ut i vuxenvärlden är idag ett mer utsatt läge än på länge. Samtidigt har vi blivit uppfostrade till en mansroll där vi förväntas ta för oss och utstråla självsäkerhet. Men vad finns här att ta för sig av och vara självsäker kring, när det är så svårt att få ett jobb? Här kommer rädslan. Det är egentligen en självklarhet att den kommer här. Men att vara rädd är ingenting en man ska syssla med. Ilskan kommer istället, och med den någon att rikta den emot.

Syndabockarna blir givetvis invandrarna. De som, enligt samma rörelse igen, både tar våra jobb OCH vägrar jobba. De som både får mängder med bidrag, men ändå alltid bor i förorterna pga de billiga hyrorna. Dessa människor kostar tydligen pengar OCH är kriminella. Men om en av de själva blir arbetslös klankar de givetvis ned på regeringen för att de får för lite pengar. Även feminismen får stora mängder hat. Naturligtvis inte främst vi män, utan de kvinnor som kritiserar alla former av normer blir utsatt för hat och hot om våld. Alltid anonymt. De som till varje pris vill behålla det fria ordet väljer att använda det till detta.

Varje liten sak som möjligen kan vändas till att handla om invandring eller genusfrågan ska genast vändas till det. En bok som flyttas på ett bibliotek, ett förslag om fler kvinnor i bolagstyrelser, en film som klipps om igen, ett barn som leker med en icke normativ leksak i en katalog, en tom hyresfastighet som upplåts åt syriska flyktingar. Hatet flödar över och sprider sig från nätet till köksborden och fikarummen. I grunden en osäkerhet och en rädsla för att själv förlora makt. En kultur de inte känner lika väl som sin egen, eller något som säger åt dem att lämna över sin medfödda makt åt någon som föddes utan. Jag förstår osäkerheten, det ska jag inte förneka. Jag förstår att den kan bli till en rädsla. Men de behöver inte vara rädda och det måste vi visa dem. Empati, förståelse, kärlek. Där kan vi kristna spela en stor roll.

Vi kan fördriva deras hat med vårt kärleksbudskap.

 
6 kommentarer

Publicerat av på 01 december 2013 i Okategoriserade

 

6 svar till “Vita rädda män

 1. mopsen

  01 december 2013 at 16:10

  SD har inget emot invandrare. Däremot är vi kritiska till regeringens invandringspolitik. Det är något helt annat.

  SD Sundbyberg har många medlemmar, som själva är invandrare. De kommer från Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Kina, Laos, Rumänien, Serbien, Syrien, Thailand, Ungern och Österrike.

  Föreningen har en styrelse med sju personer. Härav är ordföranden serb, vice ordföranden laotiska och en ledamot thailändska.

  SD Sundbyberg har fem politiska förtroendeuppdrag. Härav innehas tre av invandrare (Laos, Serbien). Av de politiskt förtroendevalda från SD Sundbyberg har tre examen från universitet eller högskola, en har svensk gymnasiekompetens och en utländsk utbildning och är egenföretagare.

  I kyrkofullmäktige har vi två platser, varav en invandrare från Serbien.

  Inför valet 2014 har valberedningen föreslagit en kommunvallista med 15 namn varav sex invandrare från Chile, Finland (2), Laos, Serbien och Syrien.

  SD riksdagsgrupp består av 20 personer. Härav en invandrare, två andra generationens invandrare, två är gifta med invandrare och två har utlandsadopterade barn.

  Våra invandrade SD-medlemmar har valt att leva efter svenska lagar och gilla eller i vart fall respektera svensk kultur och svenska sedvanor. Detta utesluter inte att de även håller fast i sin ursprungliga kultur. Min hustru, som är buddist, besöker regelbundet ett tempel tillsammans med likasinnade.

  Stellan Bojerud (SD)

   
  • Mats

   01 december 2013 at 17:35

   Nu svarade du visserligen inte på mitt inlägg, men om jag skulle strunta i att godkänna din kommentar skulle det bli ett sådant liv om ”censur” att jag väl nödgas göra det ändå.

   Grejen är att det är rätt ointressant att ni har några personer med utländsk bakgrund i ert parti. Speciellt eftersom just de länder som du räknar upp antingen är europeiska eller har en pågående religiös konflikt där islam finns representerat. Att islamofober från andra länder finns med i ert parti är inte en garant för att ni inte är rasister. Har dock svårt att förstå hur någon går med i ett parti som beskyller en för att bidra till ökade våldsbrott, menmen.

   Men nu när du ändå är inne på min blogg får du gärna läsa själva inlägget och svara på det också. Ha en bra dag!

    
 2. mopsen

  01 december 2013 at 18:17

  Min poäng var att SD inte uteslutande består av vita rädda män. Jag är tacksam för att Du publicerade mitt genmäle. Jag har läst ditt inlägg flera gånger. Rasist? Jag är sedan två år gift med en kvinna från Sydostasien. I våra tidigare äktenskap har vi tre barn och fem barnbarn med ”invandrarbakgrund”.

  I ett tidigare 30-årigt äktenskap var jag gift med en Holländsk-indonesiska. Vi hade ca 500 släktingar i Indonesien, varav de flesta muslimer. Har själv mött ca 150 av dem. Har aldrig haft problem eller motsättningar mot dem.

  Min dotter är gift med en man från Gambia och har fyra barn. Mina älskade barnbarn. Äldsta sonen Ardy delar mitt intresse för järnväg.

  Bemöta rädslan? Det går inte för finns ingen rädsla. Jo, möjligen att bostäder och vårdplatser skall ta slut om vi inte anpassar immigrationen till den nivå det svenska samhället kan klara av.

  Hälsar Dig och tillönskar Dig en god vecka,

  Stellan

   
  • Mats

   01 december 2013 at 18:30

   Det är jättebra för er att det fungerar bra i er familj! Mitt inlägg handlar dock inte i första hand om er familj, eller för den delen sd, utan om den större rörelse ni är en del av, den som vill göra motsättningar mellan kristendom och islam för att plocka politiska poäng. Detta är också tyvärr väldigt, väldigt vanligt i och kring ditt parti, vilket jag inte tror kommer som en överraskning för dig.

   Jag tror att detta har mot islam som är så vanligt i denna rörelse kommer från en rädsla. Jag har sett det hos vänner och bekanta och även på sociala medier. Myter och lögner om islam och invandring som grundar sig i en osäkerhet. Eller bara den medvetna misstolkningen av ordet hen som många slänger sig med. Detta gör mig ledsen och arg, därav detta inlägg.

   Ha det gott!

    
 3. carina tigervall

  01 december 2013 at 19:04

  Bra skrivet Mats, och jag tror att du har rätt i det där med rädslan. Tyvärr har många i dagens europa orsak att vara rädda, p g a den liberala politik som gör att vi inte vågar lita på samhälleliga skyddsnät. Istället för att se var hotet verkligen finns målas nu feministerna, kvinnorna, antirasisterna och invandrarna upp som det nya hotet mot det trygga samhälle som en gång fanns (även om det inte gjorde det, för alla).

  ha det bra!
  Carina
  (moster, feminist, kvinna, antirasist)

   
 4. Jan Wiklund

  05 december 2013 at 16:20

  Carina: Du har helt rätt i att kärnan är den nyliberala politik som skapar förlorare. Det var samma sorts politik som skapade nazistpartiet på 20-talet.

  Och högerpopulistiskt grupphat ska naturligtvis bemötas som det bemöttes i Sverige på 30-talet: Med en politik för att bygga landet, där alla får plats. En politik för full sysselsättning. Vad än nyliberaler och andra budgethökar säger.

  Det finns flera skäl till en sådan politik. Klimatkrisen, t.ex. som kräver en kraftsamling för att bygga bort fossilberoendet. En sådan kräver alla händer, och alla huven. Med en sån politik blir det ingen arbetslöshet.

  Tyvärr finns det inga partier som har detta som kärna. Därför blir politikens huvudinnehåll att olika kategorier förlorare slåss mot varandra. Rasister mot antirasister. B-medborgare mot B-medborgare.

  Det är ett gigantiskt nederlag.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s