RSS

I don’t have a dream, but I do have budgetansvar

23 Jan

Många gånger har jag insett att min tidpunkt att ge mig in i politiken nog var ganska dåligt vald. Året var 2007, alliansregeringen var nyvald och finanskrisen var runt hörnet. Det första politiska mötet jag var med på, där jag för första gången fick förtroendet att påverka politiken, var våren 2009. Det var ett gruppmöte med partiföreträdarna i olika nämnder och styrelser i Örnsköldsvik. Med känsla av framtidstro och entusiasm gick jag till mötet och tänkte att nu, nu jäklar ska jag se till att man satsar på skolan. Föga anade jag att frågeställningen var hur pengar kunde sparas. Naturligtvis var skolan en sådan post. Den politiska väggen vi unga politiskt aktiva alla gått in i.

Mitt hela politiska liv har i alla vrår sett nedskärningar och sparpaket, oavsett i vilken stad eller region jag varit aktiv. Den optimism jag hade mina första år som politiskt aktiv har sakta förvandlats till någon form av krishantering, där ekonomin får ställa kraven. Den nykonservativa rörelsen med rasism, individualism och kvinnoförakt i blicken breder ut sig. Samtidigt är det inte så konstigt. I all krishantering har politikerna glömt bort att titta framåt. Arbetarrörelsen idag framstår ofta som ett museum av politiska drömmar, där man studerar dåtid mer än nutid. Sedan Palme sköts, innan jag ens var född, har politiken krishanterat. Medan vänstern har krishanterat sig själv har socialdemokratin på sin höjd genom Persson återskapat folkhems-idén med en liten mp-vimpel på toppen. Vits har vi ett grönt folkhem. Huruvida han lyckades eller ej är en annan fråga. Inga framtidstankar har i alla fall lanserats sedan dess, varken till höger eller vänster.

Det politikska spelet är ingen isolerad ö. Vad politiken gör påverkar allt. Allt Som lärare krishanterar jag dagligen, som hemtjänstvårdare krishanterade jag ständigt, som social varelse krishanterar jag så fort jag tänker på min boendesituation eller kollar mitt kontoutdrag. Aldrig satsas det på framtiden, för det förs aldrig på tal att det kan komma en framtid. Ångesten över att de projekt som sjösattes på 70- och 80-talet aldrig fungerade kanske har lett till att ingen längre vågar uttala sina drömmar? Den politiker som idag uttalar en utopi framställs genas av Niklas Svensson och Lena Mellin som en orealistisk och pretentiös politiker. Sedan kommer ofta kommentarer om att hen som sagt så kan räkna bort sina chanser att bli minister. Det finns inte en tanke på att någon faktiskt kan ha större drömmar än den personliga karriären. Fenomenet politisk framtidsvision har gått från kollektivt resultat till individuellt självförverkligande.

Men hur står vi ut? Vissa gör det genom att läsa böcker om Palme, sjunga gamla kampsånger eller samla på första maj-pins. Att drömma sig tillbaka. Vi andra gör det genom en måhända naiv, men sannerligen nödvändig tro på att framtiden börjar idag. Feminismen, socialismen och miljörörelsen är starka och efterfrågade. Men vi måste börja prata om framtiden. Krishanteringen måste finnas, men vi måste berätta var vi vill komma med den. Om inte för väljarna i valet, så i alla fall för oss själva. Så vi orkar och så vi har en riktning. Vågar vi drömma så vågar vi också göra.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 23 januari 2014 i Okategoriserade

 

2 svar till “I don’t have a dream, but I do have budgetansvar

 1. Linda

  23 januari 2014 at 14:41

  I mångt och mycket skrev jag en liknande essä i gymnasiet (till Åke) som gick ut på att varför människor blir aktivister och terrorister. Det är nog lite samma känsla och resonemang för dem, som gör att de väljer en annan väg.

   
  • Mats

   23 januari 2014 at 14:43

   Håller med i detta helt!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s