RSS

Desperat, ogenomtänkt och dåligt

20 Feb

Idag presenterade Anders Borg sin nya ekonomiska politik. Den är inget annat än ett sista halmstrå att försöka få till ett reformutrymme för att kunna dra på valfläsket ordentligt. Ett sista desperat försök att vinna valet. Det finns ingen anledning att tro annat än att Fredrik Reinfeldt och Kent Persson sagt åt honom att fort fixa fram reformutrymme utan att det ska märkas så tydligt.

För det första är detta helt emot vad som tidigare sagts, att sänkta skatter ger jobb och mer pengar till statskassan. Det är därför också helt emot vad de andra partierna sagt. Riksdalsledamöter och högt uppsatt partifolk i de andra partierna hade ingen aning om vad Borg skulle presentera idag, vilket ju spräcker hela idén med allianssamarbetet. Med ett eller två partier utanför riksdagen, dålig kommunikation och en högst splittrad ekonomisk politik har de också slarvat bort sitt starkaste strategiska kort, det om regeringsfrågan. Dessutom visar Borg återigen att hans prognoser aldrig håller.

För det andra är dessa åtgärder direkt kontraproduktiva, vilket ytterligare stärker bilden av att det ligger strategi i att få till ett reformutrymme. Om vi börjar med att de sänker studiebidraget för att istället öka lånedelen med tre gånger mer, är det en grov strategisk miss. De måste tro att studenterna är så pass dumma att vi inte förstår att den ökning av det totala beloppet vi får är sådant vi blir skyldiga. Istället kommer nog ännu fler studenter välja att låna mindre pengar för att slippa bli skuldsatta. Detta sänker konsumtionen i en väldigt kunsumtionsstark grupp och minskar naturligtvis efterfrågan på arbetskraft, om än marginellt.

De vill också slopa avdraget för privat pensionssparande. Detta är en dålig långsiktig lösning. Det innebär att många i dessa svåra tider kommer ändra sitt privata pensionssparande till att istället för fonder eller liknande välja att spara i madrassen eller på vanligt sparkonto på banken. Det i sin tur innebär att finanskapital kommer att försvinna. Alltså kommer möjligheterna för företag att göra nya investeringar som ger jobb att försvinna. Det ger också en svagare ekonomi för många pensionärer i framtiden, vilket innebär ökade kostnader för samhället under många, många år framöver.

Det här var bara desperat, ogenomtänkt och dåligt.

 
5 kommentarer

Publicerat av på 20 februari 2014 i Okategoriserade

 

5 svar till “Desperat, ogenomtänkt och dåligt

 1. stinapigan

  20 februari 2014 at 15:44

  Bra skrivet Mats.

   
 2. pierregilly

  20 februari 2014 at 16:49

  Pensionsfonder satsar nästan inget i nystartade företag. Aktier är inte heller en så säker placering, ens på lång sikt, som det brukar sägas. Så för en gpngs skull har regeringen gjort något rätt.

   
  • Mats

   20 februari 2014 at 16:52

   Nystartade företag kanske de inte satsar i, men de satsar ju faktiskt i aktier och liknande, vilket ger en liten skjuts för företagen som blir föremål för investeringen.

    
   • pierregilly

    20 februari 2014 at 16:57

    Det är bra för de som redan äger aktier, eftersom det driver upp kursen. Och så är det bra för aktiemäklarna och fondförvaltarna som får provision. Företaget får inget.

     
    • Mats

     20 februari 2014 at 17:03

     Nja, det beror ju på vem som säljer aktierna, tänker jag. Sen är det ju alltid bra för ett företag om kursen går bra. De får mod att anställa, möjlighet till bra lånevillkor osv.

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s