RSS

Vem är egentligen arbetare?

29 Aug

För några dagar sedan publicerade Aftonbladet en text av Peter Kadhammar, där han upprörs över att vänsterpartiet (sägs det) inte har medlemmar som är arbetare. Detta lite märkliga påstående grundar han på följande:

* Vänsterpartiet har högt stöd i Majorna.
* Hans Linde och några fler har skägg och raka smala byxor.
* Johan Lönnroth menar att Sverige inte längre är ett industriland.
* Vänsterpartiet sägs vara ett parti för vårdbiträden och lärare.

Förutom det självklara i att det inte är ett yrke att bära skägg och smala byxor eller för den delen det faktum att de som bor i Majorna ofta är studenter eller välfärdsarbetare, så funderade jag lite över det här med arbetarna. Vilka är de? Partiledningen som har tar upp; Ulla, Jonas och Hans, har alla haft vanliga yrken. De har varit förskolelärare, metallarbetare och behandlingsassistenter. Räknas det som arbetare, käre Kadhammar, om nu inte vårdbidträden och lärare gör det?

Med dessa tankar fortfarande groende kom en ung man fram till mig i valstugan idag. Vi diskuterade detta med feminism i klassperspektiv och jag berättade om våra satsningar med höjda löner, heltid och förkortad arbetsdag inom kvinnodominerade yrken. Denna kille hade väldigt svårt att förstå varför de yrkena skulle få höjda löner. Han menade att vem som helst kan göra jobbet, det krävs ingen utbildning, de bidrar inte ekonomiskt till samhället. Redan där förstod jag att det inte var någon vänsterväljare jag mötte.

Han och Kadhammar har något gemensamt. De har ingen förståelse för vad välfärdsyrken egentligen är. Att det, när allt kommer kring, kanske egentligen är de riktiga arbetaryrkena. De som har csn-lån som de aldrig kommer kunna tjäna igen, ryggar som värker och sömnproblem till följd av stressiga arbetspass. Morgon, kväll, helg. OB som aldrig känns riktigt värda. Detta ser inte dessa två. De ser vårdbiträdet som sitter och fikar med gamlingar på hemmet, men inte blöjan som ska bytas eller lyften som gör mer och mer ont för varje dag. De ser gymnasieläraren som berättar om andra världskriget, men inte grundskoleläraren som trots ringande öron och redan 20 timmar obetald övertid varje vecka, sitter med en gråtande förälder i telefonen en fredag kväll och funderar över dotterns problem med matematiken.

De har också en skev bild av vad det innebär att vara arbetare. En arbetare är man, tänker de. En arbetare jobbar med kroppen och sliter ut den. Inte genom att lyfta äldre från sängar och stolar, utan helst genom att skapa saker man kan sälja. En arbetare jobbar i industrin, helt enkelt. Inte i vården, inte i handeln eller restaurangen. Detta är en mycket märklig bild av vad en arbetare är. Inte nog med att industriarbetarna tjänar bättre, de har i regel heltid och bättre villkor i allmänhet.

Nej ni, Kadhammar och denne unge man som kom fram i valstugan. Det är er bild av arbetaren som måste ändras. Ni måste inse vilka som behöver arbetarrörelsens stöd, eller kanske främst vänsterfeminismens stöd, och vilka det är som bär samhället idag. Vilka som är arbetarna idag. Vänsterpartiet är ett parti för arbetare, av arbetare och med arbetare på våra förtroendeposter. Oavsett vad Kadhammar skriver.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 augusti 2014 i Valet 2014

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s