RSS

Björn Söder – imperialisten

16 Dec

Det finns mycket som är problematiskt med Björn Söders uttalanden i DN. De är rasistiska, de är i sitt sammanhang fascistiska och djupt kränkande mot många människor. Det kan också vara första gången jag hör en ledande sverigedemokrat tala i nedsättande termer om judar och det gör mig riktigt rädd.

Men mycket av diskussionerna har också handlat om hans uttalande om samerna. Börje Salming är en av de som går till attack mot fascisten pga detta och som Lisa Magnusson påpekar på twitter är den typen av kritik ganska dålig. Att bemöta uttalanden om att judar, kurder och samer inte är svenskar med att samer minsann är mest svenska av alla, får då uttalandena om judar och kurder (och alla andra han hatar på) att verka fullt rimliga. Det är de inte. De är direkt felaktiga.

I en debatt mot Jonas Sjöstedt påpekar Söder att ett gäng samer i någon tidning ju inte alls identifierar sig som svenskar, varför ska han då göra det? Det är här det blir intressant på ett annat plan. Björn Söder och hans parti menar att samerna inte är svenskar, samtidigt som de fullt ut står bakom att den svenska staten och utländska företag roffar åt sig malm och andra fyndigheter på samisk mark. Det som dock skiljer sverigedemokraternas syn, jämfört med andra partier är att de de sistnämnda räknar in samerna i det svenska samhället.

Grundproblemet ligger i att de nordiska länderna redan för några hundra år sedan koloniserade de samiska områdena. Idag tar de flesta för givet att de samer som bor inom Sveriges gränser är svenskar och att marken de bor på är svensk mark. Därför ses det naturligt att svenska staten och de företag som svenska staten ger tillstånd, kan skövla skogen och bryta upp metaller och mineraler för att sedan behålla vinsterna nere i södern.

Men sverigedemokraterna tar det ytterligare ett steg. Inte nog med att de tycker svenska staten ska skövla samisk mark, de säger också rakt ut att samerna inte ska räknas in i deras nation. En stat ska alltså ha makten över ett annat folks land, tömma det på rikedomar och se ner på dess befolkning. Känner vi igen detta? Imperialism, kolonialism, rasism.

Jag stödjer tanken på ett självständigt Sápmi. Det har jag alltid gjort. Men så länge Sverige fortsätter att ha makten över dessa områden ser jag det som en självklarhet att samer inkluderas i samhället oavsett om de identifierar sig som samer, svenskar eller både och. För även om inte alla vill eller kan utöva den, ska de ha rätten att vara svenskar.

Precis på samma sätt ska den som har en judisk tro, en kurdisk bakgrund eller båda föräldrarna med svenska rötter, ha rätten att kalla sig svensk eller att låta bli.

Därför att oavsett hur mycket Björn Söder skriker ut sitt hat kan han aldrig bestämma över människors identitet, för den sitter inom oss. Men han kommer försöka. Han är inte min talman.

 
1 kommentar

Publicerat av på 16 december 2014 i Sverigedemokraterna, Valet 2014

 

Ett svar till “Björn Söder – imperialisten

  1. Jan Wiklund

    17 december 2014 at 13:51

    Dogmen att stat och nation ska följa varandra åt har lett till otaliga tragedier eftersom den kräver etnisk rensning. Låt Sveriges territorium förbli vad det är, och låt alla som bor där ha medborgarrätt, oavsett vilket språk de talar och oavsett var de kommer ifrån. Det skapar minst split och minst elände.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s