RSS

Musikåret 2015 – topplistor

22 Dec

Viktigaste listan är naturligtvis topp tio – bästa album 2015:

1. Anna Ternheim – For the young
(Årets bästa album är en uppföljare av det nya och en tillbakagång till det gamla. Efter den helt nya riktningen med The night visitor får vi tillbaka det gamla kompakta pop-soundet, men med tydliga influenser av nashville. Resultatet blir fantastiskt! Detta måste upplevas.)

2. Mattias Alkberg – Personer
(En av de mest produktiva artisterna i landet har gjort det igen och denna gång i en mycket skum tappning. Jag började lyssna och blev besviken. Fortsatte lyssna och blev kär. Svårlyssnat album som kräver en del tid och inte alls är lika bra live. Men det är riktigt bra när en kommit in i det. I spenaten och Det som var ska bli igen kan vara bra att börja med.)

3. Marie Key – Taenker du vi danser
(Min första kontakt med Marie Key var hennes akustiska version av Hun er i byen igen och efter det ar jag fast. Men hennes nya skiva är mer elektronisk än något hon tidigare gjort, med några få blåssektioner här och var. Men detta är en guldgruva för den som vill ha hits. Var och varannan låt är i princip en fyra- eller femplussare, men de tre första låtarna är placerade där av en anledning. Lyssna!)

4. Kitok – Paradise Jokkmokk
(Jag tror inte jag var ensam om att bli förvånad och skeptisk när Magnus Ekelund för ett och ett halvt år sedan deklarerade att han skulle ta sig sitt samiska efternamn som artistnamn och börja med hiphop. Men skrik-rap och hiphop-beats är hans grej. När albumet kom visade det sig att det blev en större succé än något annat han gjort. Nu är stackarn sjukskriven, men förhoppningsvis kommer han tillbaka lika stark som förr. Sjukt bra!)

5. Thåström – Den morronen
(Thåström fortsätter leverera. Jag lyssnar inte mycket på honom, men denna skiva är bland hans bättre på senare år. Med ett ständigt industrisound och något rullande taktfast ljud i bakgrunden skapar han en omgivning som tillåter hans sång att hamna i fokus utan att bli tråkigt. Ett bra album med eftertryck på album. Kom med mig och Slickar i mig det sista är bästa låtar.)

6. David Gilmour – Rattle that lock
(Kan en känna nostalgi i nyskrivet material? Ja, för gitarren är som tagen från Pink Floyds guldår och Polly Samsons texter som tagna från Division bell. Som att sy en väska av sina trasiga favoritkläder. Men jag gillar det. I ärlighetens namn finns det en del nyare influenser också, men det är inte därför en lyssnar på det.)

7. Belle & Sebastian – Girls in peacetime want to dance
(Lyssnade igenom inför Way out west och fastnade för den. The party line är, för Belle och Sebastian, osedvanligt upptempo på ett sätt och de klarar det oväntat bra. Nobody’s empire är mer typisk låt och dessutom bästa låten på albumet.)

8. Florence + the machine – How big, how blue, how beautiful
(Även denna lyssnade jag igenom inför Way out west och fastnade får några spår. Inte så mycket album som samling av låtar, kan jag tycka. Men det gör ju inte låtarna i sig sämre, tvärtom är många väldigt bra. Titelspåret och Delilah rekommenderas.)

9. Sofia Karlsson och Martin Hederos – Stjärnenätter
(Kan en julskiva verkligen komma med på en sån här lista? Ja, heter musikerna Karlsson och Hederos kan den det. Stjärnduo, verkligen! Sjukt bra skiva, varav många låtar knappt ens handlar om jul. Hade den varit helt utan julinfluenser hade den nog hamnat längre upp. Kom med mig är bästa spåret.)

10. Mark Knopfler – Tracker
(Samma nostalgi som hos Gilmour. Kan någon lyssna på Beryl och inte tänka på Sultans of swing, liksom? Inte lika bra som Privateering, men en bra skiva som fyller sitt syfte; nostalgi.)

 

Vi fortsätter med topp tio – bästa låtar 2015:

Här har jag valt att sätta samman en playlist. Den är gjord på så sätt att samma artist/band bara får förekomma en gång. Annars hade givetvis Anna Ternheim ensam fyllt större delen av listan. (Hennes cover av Show me the meaning of being lonely hade nog gått in, till och med!)

Spotifylänk finns här: https://open.spotify.com/user/stjarnjerry/playlist/3Cq4TsJ0NVBBhlhHV6ut4A

Slutligen: Topp tio – konserter jag sett 2015:

 1. The Julie Ruin – Way out west
 2. Belle & Sebastian – Way out west
 3. Hello Saferide – Kulturkalaset
 4. First Aid Kit – Way out west
 5. Florence + the Machine – Way out west
 6. Anna Ternheim – Bengans (15-minutersspelning)
 7. Timbuktu och Göteborgssymfonikerna – Kulturkalaset
 8. Mattias Alkberg – Pustervik
 9. Seinabo Sey – Kulturkalaset
 10. Patti Smith – Way out west

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 02.00.35

The Julie Ruin!

 
1 kommentar

Publicerat av på 22 december 2015 i Uncategorized

 

Ett svar till “Musikåret 2015 – topplistor

 1. stinapigan

  07 januari 2016 at 06:40

  Oj vad mycket musik du hunnit åka och kolla och lyssna på i år. Härligt att du unnar dig, det borde fler göra.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s