RSS

Mats Grauers vs. Välfärden

16 Jun

När Måns Zelmerlöw vann Eurovision song contest blossade den gamla frågan om huruvida Scandinavium är för gammal upp igen. Mats Grauers, VD för Frölunda, var ute och viftade vilt. Riv Gamla Ullevi, riv Nya Ullevi, riv Scandinavium! Allt ska bort och ersättas av en fet multiarena för 4 miljarder. Du läste rätt. FYRA MILJARDER. Skattepengar.

Det läskiga är dock att det finns folk som säkert tar honom på allvar. För det är en lång kamp som ligger bakom att frågan nu debatterats. Redan 2012 var han ute och försökte sätta press på politikerna. Det gick inte så bra då, så han försökte igen förra hösten. Det gick inte heller så bra, så han gick ut igen i våras och hotade med att lämna Scandinavium om det inte byggdes en ny arena. Till sist lyckades han nu få upp frågan på dagordningen på allvar i samband med frågan om Eurovision.

Det är några detaljer i Grauers argumenterande som stör mig:

* Han anser att en renovering på 100-150 miljoner ”inte är i närheten” av vad som behövs. Vad som skulle kosta mer kan han inte riktigt säga, men istället sägs 500-800 miljoner vara rimligt. Detta känns lite konstigt, med tanke på att det var ESC som fick detta på tal och att Fjällräven Center, som kostade ca 200 miljoner att bygga (plus 40 miljoner för att påla mark och bygga ny infrastruktur), är en av de arenor som SVT önskar arrangera just ESC i. För en fjärdedel av vad Grauers önskar till Scandinavium, eller en tjugondel av vad han vill att kommunen ska lägga på en helt ny arena, kan det alltså byggas en helt ny arena som gott och väl uppfyller de krav som både modern hockey och stora musikarrangemang kan tänkas ha. Vad är det Grauers är ute efter att bygga för alla dessa pengar?

* Grauers svingar också vilt kring att han vill att Frölunda ska kunna tjäna mer pengar på kringförsäljningen i arenan, då många andra SHL-lag får göra det. Grejen är att de flesta andra lag äger sina arenor och går fett med förlust på att göra det. Att bygga och driva arena för hockey är inte ekonomiskt försvarbart. Det vet naturligtvis Grauers och vill inte sätta Frölunda i den sitsen. Bättre då att få ta alla intäkter, betala en fast hyra och låta skattebetalarna stå för de 4 miljarder skiten kostar.

* Bara dagar efter förslaget om att riva alla Göteborgs större arenor för att bygga skrytprojektet för att kunna arrangera euromello och andra större produktioner, klagar alltså Grauers på att annat än hockey ibland måste beredas rum och att Frölunda då kanske måste spela några matcher i Frölunda borg. För det första var det väl dit de hotade att flytta nyss om inte Scandinavium renoverades ytterligare? För det andra, var tänkte Frölunda spela när (om) Bruce Springsteen, Eurovision eller Beyoncé kommer och spelar i den där fyramiljardersarenan? Det tar veckor att bygga upp och riva ner en sådan produktion. Är det inget problem att lira på Frölundaborg då? Ska Frölunda ändå ha tillträde under hela vintern är väl ändå Ullevi fetare under sommaren än en inomhusarena?

När vi betänker de tre punkterna står det helt klart att Mats Grauers bara vill att någon annan (dvs skattebetalarna) ska betala för att han ska kunna stå och skryta med sin arena på SHL-mötena framöver. Nu när han fått tydligt nej på okynnesbyggen från kommunen så verkar de ju börja fundera på att bygga eget, precis som nästan alla andra lag gjort. Vilket tyder ännu mer på att det här bara var ett försök att slippa undan de kostnader som en arena har.

Att det sticker i ögonen på en konservativ överklassgubbe med mediehybris att en kommun hellre lägger fyra miljarder på barnens skola och de äldres hemtjänst än på hans egna fantasiprojekt är väl i och för sig knappast förvånande. Nej, ska kommunen bygga för fyra miljarder, eller ens de 500-800 miljoner som Grauers menar är minimibelopp, tror jag att de allra flesta är överens om att det bostäder som ska byggas. För jag tror de flesta göteborgare kan enas om att de 50 000 personer som vill ha tak över huvudet bör prioriteras före att Grauers vill ha guldkanter på minibaren i sin vip-loge.

Scandinavium. (Bild från Gotevent.)

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 juni 2015 i Lokalt och regionalt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s